Sinds enkele jaren werken we samen met Licht voor de Wereld. Dit voorjaar kregen we opnieuw de vraag of we hen wilden helpen met de strategie en de uitwerking van hun voorjaarscampagne op social media. En daarvoor stonden we maar al te graag te springen.
De briefing
De voorjaarscampagne van Licht voor de Wereld stond helemaal in het teken van Alvin, een driejarige kleuter die tijdens een spelletje blind werd in één oog. Dankzij de tussenkomst van Licht voor de Wereld en een operatie later, kreeg het jongetje zijn zicht terug.
Met dit verhaal wil Licht voor de Wereld de awareness rond vermijdbare blindheid in Afrika vergroten.
De strategie
Met de moeizame campagne van het voorjaar in 2018 nog vers in het achterhoofd en de mindere resultaten in de winter van vorig jaar, wisten we dat we het deze keer anders moesten aanpakken. Licht voor de Wereld is in vergelijking met andere NGO’s misschien relatief onbekend en dus mogen we de mensen niet zomaar overvallen met advertenties over Licht voor de Wereld of over het verhaal van Alvin. Bovendien is het erg moeilijk om op te boksen tegen de grotere en bekende NGO’s.
Met het oog op resultaten op lange termijn te behalen, werkten we een strategie uit die bestond uit twee delen: een content kalender om de content op de pagina gelijk te laten lopen met de advertentiecampagne op Facebook.
De content kalender
Voor de content op de Facebook pagina besloten we om tijdens de voorjaarscampagne elke week een stukje van Alvin’s verhaal te vertellen. Zo konden we zeven weken lang organische content plaatsen en deze posts voor 24 uur naar onze doelgroepen pushen via een advertentiecampagne. Op die manier kregen onze audiences niet alleen de advertentieboodschappen te zien.
De advertentiecampagne
De belangrijkste doelstelling van Licht voor de Wereld dit voorjaar was om meer bekendheid rond de problematiek te genereren. Hiervoor creëerden we zowel Facebookadvertenties als Instagram Stories. De hoofddoelstelling was hier vooral om websiteverkeer te stimuleren om deze mensen later te kunnen retargeten.
We hebben de advertenties gedurende de eerste drie weken onderworpen aan een fameuze A/B-testing. Hierbij testten we uit welke CTA-button, advertentie-indeling en landingspagina de beste resultaten behaalden. Hieruit kwam dan de uiteindelijke advertentie die de beste CTA, advertentie-indeling en landingspagina met elkaar combineerden.
De resultaten
Met de vorige campagne in gedachten, startten we deze nieuwe campagne en hielden we de resultaten nauwlettend in de gaten. Maar al snel bleek tot onze opluchting dat onze vrees helemaal ongegrond was.
Om even te vergelijken met de resultaten van de najaarscampagne in 2018 was de voorjaarscampagne van 2019 een schot in de roos – en dat met exact hetzelfde advertentiebudget en dezelfde doelstelling. Oef. Wat was er dan zoveel beter?
- De gemiddelde kost per link click (CPC) lag deze lente/zomer veel lager dan in het najaar van 2018. Deze kost ligt zelfs 6(!) keer lager!
- De voorjaarscampagne genereerde dubbel zoveel link clicks dan de najaarscampagne.
- De gemiddelde click-through-rate (CTR) steeg ook tijdens de voorjaarscampagne in vergelijking met de najaarscampagne van 2018.
- We bereikten maar liefst vijf keer zoveel mensen deze lente ten opzichte van het bereik in de herfst van 2018.
Maar wat hebben we dan anders aangepakt?
- We plaatsten Instagram Stories met een kort filmpje over Alvin waarbij je naar boven kon swipen als je meer wou weten over Licht over de Wereld.
- Met de content kalender brachten we het verhaal van Alvin en zorgden we zo voor een always on gedeelte waardoor de Facebookadvertenties niet out of the blue bij onze koude doelgroepen terecht kwamen.Op die manier kreeg iedereen het verhaal ook mee.
- We bekeken welke doelgroepen tijdens de laatste campagne(s) werkten en welke niet. Daarnaast werd een persona gecreëerd waarbij we nadachten over het (online) gedrag van het publiek dat we wilden bereiken.